Arhiv zanimivosti

 

Pomen kislinsko baznega ravnotežja za zdravje ljudi

 

Človeško telo za ohranjanje zdravja potrebuje zelo natančne in stabilne pogoje delovanja. Tako kot mora vzdrževati stalno telesno temperaturo 37oC, tako je nujen tudi konstanten pH krvi, ki mora biti v ozkem območju med 7,35 do 7,45 (rahlo bazično), da metabolni procesi normalno potekajo. 

Ostali organski sistemi delujejo v širšem območju pH in če pH v krvi pade (zakisanost), se iz prebavil sprostijo bazični minerali, da popravijo pH krvi. Ko se to zgodi, prebavni encimi nimajo več optimalnega pH, zato tudi prebavni procesi ne potekajo optimalno in naša prebava trpi. 

Poleg pH krvi je za ohranjanje zdravja zelo pomembna tudi sestava elektrolitov in kislinsko bazno ravnotežje v vseh zunajceličnih tekočinah človeškega telesa. Presežne kisline ali minerali se izločajo preko ledvic z urinom. Predvsem pri presnovi beljakovinske hrane nastajajo odpadne snovi, ki so kislega značaja in če jih je preveč, telo ne more več kompenzirati porušenega kislinsko baznega ravnotežja, fiziološki procesi ne delujejo več optimalno in nastopijo lahko različne bolezni. 

Raziskovalci po svetu so enotni, da je optimalna sestava hrane 80 % baznega (alkalnega) značaja in 20 % kislega (acidnega) značaja, pri čemer zelo poudarjajo individualnost posameznika. 

V preglednici so razvrščena živila glede na to ali delujejo bazično ali kislo. Med kisla živila uvrščamo vsa fermentirana živila, nezrelo sadje, nekatere vrste oreščkov, nekatere mlečne izdelke, žita in alkohol. Če želimo zakisati organizem, je priporočena uporaba jabolčnega kisa, ki ima še druge ugodne lastnosti. Med bazična živila prištevamo večino zrelega sadja, zelenjavo in odgovarjajoče sokove. Za korekcijo prekislega organizma je priporočen limonin sok, marelice in zelenjava z veliko vitamina K (zunanji listi zelja). 

Preglednica: Razdelitev hrane glede na kislo ali bazično (Cousens G. 1993. Conscious eating. 2nded. Warden B. (ed.) Santa Rosa, Vision Books International: 117-142) 

Hrana glede na kislinsko bazno ravnotežje                                                                      

zelo kisla    kisla             bazična              zelo bazična       
brusnice, nezrele nezrelo sadje češnje fige
orehi slive zrelo sadje zrele limone
arašidi kvas večina zelenjave korenčkov sok
kis jogurt paradižnik sok rdeče pese
kislo zelje, repa sir proso zelenjavni sokovi
fermentirana hrana živalska maščoba ajda  
jajca beli sladkor kalčki  
meso fižol čebula  
askorbinska kislina leča    
  brezalkoholne pijače    
  kuhana žita    
  alkohol    


 
 
 

Šolska prehrana

   
  Zagotavljamo prehrano dijakom in študentom v Obalnih občinah in Sežani.
 

Catering

   
  Zagotavljamo tople in hladne obroke hrane ali prigrizke in pijačo.
 

Restavracije Ekoefekt

   
   
   
   
   
   
   

Prehrana v podjetjih

Naša spletna stran vsebuje piškotke, zato, da lahko beležimo in analiziramo obiske na spletni strani (splošno štetje obiska, najbolj obiskane podstrani, izvor obiska, brskalniki, zaslonske resolucije ipd.) ter tako izboljšujemo delovanje strani.
Ne strinjam se